Hagekalender: Dette kan du gjøre inne og ute i april

Nå begynner hagesesongen for alvor! Selv om vi kan oppleve bakslag i form av snø og frostnetter, er dette måneden der naturen for alvor våkner til liv igjen.

I april er det lurt å følge med på langtidsvarselet på Yr og tilpasse aktivitetene etter vær og temperatur. Dersom du går til nettversjonen på yr.no kan du se det nye 21-dagers varselet.

Her er noen tips om hva du kan gjøre inne og ute i hagen:

Cosmos kan sås direkte under lokk i april.

Så direkte ute
Nå kan du så mange sommerblomster og grønnsaker ute. Så gjerne i plastbokser, så har du et lite lokk for hånden hvis Kong vinter bestemmer seg for å komme på snarvisitt. Ellers er det alltid lurt å ha en fiberduk i nærheten.

Sommerens Georginer (Dahlia) forkultiverer du nå.

Forkultiver Georginer (Dahlia)

Nå er det på tide å vekke Georgine/Dahlia-knollene opp fra dvalen. Fyll en potte med jord til jorden nesten dekker knollen. Toppen kan være såvidt over jordoverflaten. Potten kan stå mørkt til knollen spirer. Vær forsiktig med vanning helt til du ser grønne skudd. Da må plantene plasseres lyst og varmt. Du kan også plante dem direkte i bedet når frostfaren er over.

Ikke gå i sommerblomst-fella
Etter en lang vinter er vi sultne etter å se blomstring. Når vi er på hagesenteret er det derfor lett å kjøpe stauder og andre planter som blomstrer i mai og juni. Men husk at du trenger blomster også i september og oktober! Om du planlegger for en lang sesong, blir neste vinter mye kortere!

Luker du bort ugress nå, blir det mindre jobb senere i sesongen.

Ta for deg ugresset
Nå kan du for alvor se ugresset dukke opp mellom busker og stauder. Den fuktige og løse vårjorden gjør det enklere å dra det opp. En ordentlig lukerunde i hagen nå sparer deg for masse arbeid senere i sesongen.

Begynn å gjødsle

I store deler av landet kan du i løpet av måneden gjødsle bed, pallekarmer og gressplen. Følg anvisningene på pakken dersom du kjøper gjødsel.

Lag deg et urtebed på 1-2-3!

Lag deg et urtebed i en fei
Dersom måneden er mild, kan du dele og sette ut økologiske urter som du kjøper i butikken. Da har du noe å kose deg med mens du venter på det du eventuelt sår selv.

Forgro årets poteter

Settepoteter må settes lyst for at de skal utvikle skudd. Sett dem gjerne i en eggekartong i et vindu i et av husets svale rom.

Beskjær Klematis
Nå er det tid for å beskjære Klematis som blomstrer på sommeren og høsten. De blomstrer på årets skudd og vokser raskt på en sesong. Klematis som blomstrer på våren, som sortene Alpina og Montana, kan du beskjære ETTER blomstring i mai og juni.

Sunne roser beskjæres på våren.

Beskjær roser
Dersom april er mild, kan du mot slutten av måneden beskjære rosene dine. En kjent tommelfingerregel er at rosene kan beskjæres når bjørka har fått museører. Så se opp i trærne og vurder forholdene!

Stell stueplantene
Med økende lysmengde og høyere temperaturer i vinduskarmen trenger stueplantene dine mer omsorg. Vann oftere, og gi dem næring gjennom vekstsesongen.

Kompost er full av liv og kalles med rette «hagens gull».

Omstart komposten

Grav ut ferdig kompostert jord og spre den på toppen av jorden i bed og kjøkkenhage. Start en ny kompost og hold den ved like gjennom den kommende sesongen. Nå er det også en fin tid for å lage bokashi og bruke lakvannet som produseres av den.

Ha en nydelig og grønn april! 💚

Legg igjen en kommentar

Lag et nettsted eller blogg på WordPress.com

opp ↑